Pravilno hranjenje alpak in lam je ključno za zagotavljanje njihovega optimalnega razvoja, dobrega zdravja in visoke kakovosti volne. Obstajajo jasna pravila, ki se jih je priporočljivo držati, da se izognemo morebitnim težavam. Poleg kakovostne krme in ustrezne površine za pašo, so prehranski dodatki postali nepogrešljivi za zagotavljanje potrebnih mineralov in vitaminov. Spletna trgovina Alpakanatur.com ponuja širok izbor izdelkov za zagotavljanje uravnotežene prehrane alpak in lam.

     1. Pašnik za živali:

Ena od osnovnih zahtev za hranjenje alpak je zagotovitev dovolj velikega in dobro rastočega pašnika. Priporočljivo je približno 1000 kvadratnih metrov pašnika za dve alpaki, nato pa približno 300 kvadratnih metrov za vsako dodatno alpako. Pomembno je tudi odstraniti vse strupene rastline iz pašnika in njegove neposredne bližine. Alpake morajo imeti prost dostop do suhe trave skozi celo leto in dnevno svežo vodo. Namig: Alpake obožujejo hladno vodo poleti in toplo vodo pozimi.

     2. Pomanjkanje mineralov in potreba po prehranskih dodatkih:

V Južni Ameriki, domovini alpak, so tla bogata z minerali zaradi vulkanskega delovanja. Vendar pa v Evropi teh mineralov primanjkuje. Zato je pomembno, da alpake prejmejo potrebne minerale skozi prehrano. Priporočljivo je hraniti alpake s posebno mineralno krmno mešanico, ki vsebuje minerale, vitamine in elemente v sledovih, ki so ključni za njihovo zdravje. Na trgu obstajajo številni prehranski dodatki za alpake, ki so prilagojeni njihovim specifičnim potrebam.

V spletni trgovini Alpakanatur.com boste našli visokokakovostno mineralno krmno mešanico Dr. Schaette Ursonne Lama & Alpaca, ki je posebej zasnovana za alpake in lame. Ta mešanica vsebuje potrebne minerale, elemente v sledovih in vitamine ter vključuje tudi zelišča in zdravilne rastline, ki podpirajo zdravje, dobro počutje in kakovost volne vaših alpak in lam.

      3. Prehranski dodatki:

Poleg mineralne krme je pomembno upoštevati tudi prehranske dodatke, ki bodo zadovoljili posebne prehranske potrebe alpak in lam. Alpakanatur.com vam ponuja tri prehranske dodatke, ki so bili razviti s strani veterinarja Thijsa Flahoua, ki se je posvetil prehrani in dobremu počutju alpak in lam v Evropi:

  • ALPAMIN: Gre za uravnotežen vitaminski in mineralni dodatek, ki ohranja alpake v optimalnem zdravju. Vsebuje pomembna razmerja kalcija, fosforja in aminokislin, ki vplivajo na kakovost volne.
  • ALPROFOS: Ta visoko beljakovinski dodatek je izdelan iz lucerne in vsebuje dodan kalcij in fosfor za zdrav razvoj in hitrejšo spolno zrelost alpak in lam. Količino Alprofosa je treba prilagoditi glede na individualne potrebe posamezne živali, odvisno od starosti, spola in zdravstvenega stanja.
  • FOSFOBEET: Gre za visoko energijsko pesino pulpo obogateno s fosforjem. Pred hranjenjem je potrebno FOSFOBEET namočiti v vodi, da razpade. Ta prehranski dodatek je zasnovan tako, da optimalno uravnava prehrano brejih in doječih samic ter mladičkov alpak.

       4. Nasveti za uspešno hranjenje

Pri hranjenju alpak je pomembno upoštevati naslednje smernice:

  • dovolj velik in rastoč pašnik;
  • suha trava vedno na voljo skozi celo leto;
  • sveža pitna voda vedno na razpolago;
  • pri hranjenju alpak je pomembno, da se izognemo žitom, sadju in zelenjavi;
  • prilagodimo prehranske dodatke glede na starost, spol in posebnosti (brejost, laktacija, bolna žival itd.);
  • naše alpake imajo vedno na voljo tudi mineralno himalajsko sol;
  • Vedno se posvetujte z rejcem, veterinarjem ali strokovnjakom za prehrano alpak, da se prepričate o pravilni prehrani in potrebah vaših alpak glede na njihove specifične pogoje in okolje.

Hranjenje alpak je pravzaprav zelo preprosto, vendar se tu vedno znova dogajajo napake, na žalost pogosto na račun živali. Alpake se kot prežvekovalci občutljivo odzovejo na nepravilno hranjenje in to se za žival na koncu pogosto ne konča dobro. Vsem, ki se odločate za nakup alpake, priporočamo, da se pred nakupom dobro informirate o specifičnih potrebah alpak glede prehrane, nege, zdravja itd. Naj ne bo le cena merilo za nakup alpake! Svetujemo vam, da pred nakupom obiščete rejca, ga povprašajte o živali, ki jo prodaja in se prepričate o zdravstvenem stanju alpake in potrebnih dokumentih. 

Vabljeni k prijavi na naše izobraževanje, kjer boste izvedeli vse ključne informacije o alpakah. O terminu izobraževanja boste obveščeni naknadno.

 

Imate kakšna vprašanja v zvezi prehrano alpake in lam?

Pošljite nam vašo vprašanje na info@alpakanatur.com ali uporabite kontaktni obrazec.

 

Leave a comment


Najmanj 4 znaki