Nakup Alpake

Želite kupiti Alpako? Nekaj napotkov za lažjo odločitev

Poskrbite, da boste vnaprej dobili dovolj informacij o negi in vzdrževanju; najbolje je opraviti osnovni tečaj (ugledni rejci od kupca zahtevajo dobro utemeljeno raven osnovnega znanja, preden mu predajo živali).

 

 

Upoštevajte, da so alpake čredne živali. Skupinna več kot 3 živali deluje še posebej pomirjajoče do živali. Nove živali se hitro navadijo na obstoječo čredo. V posameznih čredah redko opazimo vedenjske motnje!

 

Na splošno jih je mogoče hraniti skupaj z drugimi živalskimi vrstami. Vendar pa je potrebno upoštevati toleranco in posebnosti – zlasti pri moških živalih. Upoštevajte, da živali drugih vrst niso nadomestilo za čredo alpake.

 

Vzreja samcev: samci ostanejo z materjo v čredi, dokler niso spolno zreli, nato pa jih je potrebno odstraniti iz črede. Samci so nameščeni ločeno od samic. Združijo se samo za čas parjenja. Za vzrejo je potrebno imeti na voljo ločen hlev in pašnik.

Zadostna pašna površina na eni strani opravlja prehransko funkcijo, na drugi strani pa omogoča dovolj gibanja. Tako kot drugi kamelidji iz novega sveta so tudi alpake živali navajene dolgih pohodov. Če se bo večina oskrbe s hranilnimi snovmi izvajala preko pašnika, se priporoča površina najmanj 1 ha za 15 alpk s potomci za srednje velike pašnike.

 

Alpake so prežvekovalci. Potrebno je dodatno hranjenje s senom. Poskrbite za zadostno zalogo sena, načrtujte pred nakupom alpake.

 

Pomembno v hlevu in na pašniku: Alpake potrebujejo čisto vodo in zato dovolj pitnih prostorov, ki jih je potrebno redno čistiti. Prepričajte se tudi, da boste v hlevu postavili dovolj stojal za seno, da bodo dostopna za vse živali in ne le najmočnejše.

 

Za živali mora skrbeti veterinar, ki se je seznanil z njihovimi vrstami.
Ne pozabite se prijaviti uradnemu veterinarju! Pozanimajte se o potrebnih cepljenjih.

Imate dodatna vprašanja?

   Izobraževanje

  Modul 1 – Osnove vzreje Alpak

  V okviru tega usposabljanja boste pridobili vsa potrebna znanja pred odločitvijo za nakup alpak

  Obravnavali bomo: Zakonodaja, zaščita živali, zoologija, udomačitev, sestava telesa, hranjenje in nega, razmnoževanje, reja samcev, medicina, striženje, vlakna, ekonomski vidiki, register alpake.

  Modul 2 – Napredni tečaj za vzrejo Alpak

  Zahteve: opravljen modul 1, ste že lastnik alpake.

  Vsebina  modula 1 se poglablja in prikaže uporabo v teoriji in praksi. Tečaj se zaključi z zaključnim izpitom in potrdilom kot certificirani lastnik alpake.

  Poostritev pravnega okvira, dobro počutje živali, zoologija, udomačitev, struktura telesa, hranjenje, ravnanje, krmljenje in nega, razmnoževanje, reja samcev, medicina, striženje, znanost o vlakninah, ekonomski vidiki, register alpake

  Alpaka je luksuz,ki nam ga je dala narava.

  preverite ponudbo
  V trgovino
  Najmanj 4 znaki