Alpake so čudovite živali, ki so postale priljubljene v kmetijskih in rekreacijskih dejavnostih. Čeprav so alpake znane po svojem prijaznem in nezahtevnem značaju, pa je kljub temu treba biti pozoren na njihovo prehrano. Kot lastnik alpak se morate zavedati, da nekatere rastline lahko povzročijo resne zdravstvene težave, v nekaterih primerih celo smrt, če jih alpake zaužijejo. V nadaljevanju bomo omenili le nekaj strupenih rastlin, ki jih morate poznati in jih pravočasno odstraniti iz pašnikov in njihove okolice v kolikor se pojavijo.

Na osnovi literature lahko rastline razdelimo na:

  • rahlo strupene (velika bilnica, preslica,…)

  • zelo strupene (šentjanževka, moška praprot, rododendroni,…)

  • zelo močno strupene (navadni volčin, navadna tisa, oleander, šmarnica,…)

Simptomi zastrupitve so lahko različni glede na strupenost rastline. Lahko se pojavijo bruhanje, mišični krči, driska, zaprtje, paraliza dihalnih mišic, srčno popuščanje, odpoved jeter in ledvic, splav, lahko tudi smrt.

Pri prepoznavanju strupenih rastlin vam je lahko v pomoč odlična aplikacija, ki vam pomaga prepoznati rastline: https://floraincognita.com/flora-incognita/

Vabljeni na Alpakanatur.com k prijavi na naše izobraževanje, kjer boste izvedeli vse ključne informacije o alpakah. O terminu izobraževanja boste obveščeni naknadno. V naši spletni trgovini je na voljo tudi nekaj literature za nakup.

Imate kakšna vprašanja v zvezi strupenih rastlin?

Pošljite nam vašo vprašanje na info@alpakanatur.com ali uporabite kontaktni obrazec.

Leave a comment


Najmanj 4 znaki