O Alpakah

O Alpakah

Alpaka (znanstveno ime Vicugna pacos) je udomačena vrsta južnoameriške kamele. Podobna je majhni lami, vendar se za razliko od lame, ne uporablja kot tovorna žival. Živijo v čredah, ki se skozi celo leto pasejo v andskem visokogorju med 3500 in 5000 metrov nadmorske višine na območju Čila, Bolivije, Ekvadorja in Peruja. V zadnjem času pa jih najdemo po celem svetu, tudi v Evropi. Sodijo med prežvekovalce in se hranijo s travo ter senom. Alpake so radovedne in inteligentne živali z umirjenim značajem. Po svetu je cenjena predvsem njihova izjemno kakovostna volna, ki je veliko boljša od ovčje volne.

Vrste alpak

Obstajata dva tipa alpak: Huacaya (izgovori se wa-ky-ya) in Suri. Vrsti se razlikujeta predvsem po strukturi vlaken in ne toliko po velikosti ali zgradbi telesa, čeprav so huacaya alpake malenkost večje.

Huacaya alpaka je bolj razširjena vrsta v Evropi, saj ji je evropska klima bolj pisana na kožo. Vlakna so po občutku bolj puhasta, mehka in topla. Dlaka je gosta in kodrasta ter letno zraste za pribl. 10-15 cm.

Suri alpaka je redka in v primerjavi s tem tudi zelo draga. Svilnato bleščeča vlakna po celem telesu spominjajo na pramene malih čopkov. V primerjavi s huacaya alpako ima suri alpaka na hrbtu prečko. Vlakna so po občutku svilnato-mehka in mrzla.

Huacaya 93%
Suri 7%

Huacaya                                                            Suri

Alpaka je luksuz,ki nam ga je dala narava.

preverite ponudbo
V trgovino

Vas zanimajo dodatne informacje?

za vas smo pripravili podrobno izobraževanje o alpakah: IZOBRAŽEVANJA

 

Najmanj 4 znaki