Izdelki iz vlaken alpak so v veliki meri samočistilni in potrebujejo podobno nego kot običajni volneni izdelki. Da vam bodo dolgo služili in ohranili obliko ter lastnosti, si v nadaljevanju preberite nekaj napotkov.

Najpomembnejša navodila za nego:

+ Zračenje oblačil je boljše kot pranje
+ Samo hladno ročno pranje do 30 ° C
+ Uporabljajte samo poseben detergent za volno
+ Brez mehčalca

+ Izognite se ožemanju, saj se s tem prične postopek filcanja
+ Ne sušite v sušilnem stroju
+ Ne obešajte oblačil, bolje, da jih položite na ravno podlago
+ Brez likanja

Moje oblačilo je prevzelo vonj (na primer dim).

Kaj lahko naredim?

Oblačila dobro prezračite. To se sliši nekoliko nenavadno, toda razlog je v naravnih vlaknih. Vlakna alpake so v nasprotju z ovčjo volno votla in se v veliki meri samooočistijo. To pomeni, da vonjav in umazanije vlakna ne absorbirajo in se bodo hitro odstranila iz materiala. Izdelek redno in dobro prezračujte po nošenju in v njem boste še dolgo uživali.

Na kaj moram biti pozoren pri pranju izdelkov?

Uporabljajte samo poseben detergent za volno in oblačila perite ročno. Ne uporabljajte mehčalca. Izdelka ne puščajte predolgo v vodi.

Zelo pomembno: Oblačila perite v hladni vodi do 30 ° C. Če so vlakna alpake izpostavljene visokim temperaturam, reagirajo tako, da se skrčijo in stisnejo. To pomeni, da se lahko vaše oblačilo, ko je preveč toplo, skrči in stisne. Izogibajte se tudi sušenju z ožemanjem, ker se s tem začne tudi postopek filcanja. Po pranju izdelkov ne obesite, ampak jih položite ravno, na primer na stojalo za perilo. Pod oblačilo položite suho brisačo. Ne priporočamo, da izdelke obešate, saj se lahko spremeni oblika ali se pojavijo gubice. Izogibajte se sušenju oblačil na soncu ali zraven ogrevanja.

Moj izdelek je zmečkan, kaj lahko storim?

Brez skrbi, to je enostavno popraviti. Vse, kar potrebujete, je parni likalnik.

  1. Napolnite parni likalnik in ga nastavite na najnižjo temperaturo. Običajno to ustreza nastavitvi svile.
  2. Izdelek obesite na obešalnik ali ga položite na ravno podlago.
  3. Zdaj začnite pariti z likalnikom hitro ob gubah ali zmečkanih mestih.

NE dotikajte se tekstilne površine z likalnikom. Vedno pazite, da boste likalnik držali od oblačila nekaj centimetrov (ca. 2 cm) stran. S paro bodo gubice izginile. Pri resnično obstojnih gubah lahko med likalnik in izdelek položite vlažno bombažno krpo in postopek ponovite bližje površini. Vendar bodite zelo previdni, saj bo preveč toplote povzročilo poškodbe vlaken.

Kako naj shranim svoja oblačila?

Na splošno je pleteno blago najboljše shranjevati v vodoravnem položaju. V garderobi je potrebno oblačila iz alpake (zlasti poleti) vedno shranjevati skupaj z nekaj sivke ali cedrovega lesa. Čista naravna vlakna brez kemične obdelave so zelo priljubljena poslastica med molji. Lahko pa uporabite tudi posebno zaščito proti moljem za obleko ali pa med oblačila vstavite kos mila sivke.

Najpomembneje je, da upoštevate navodila na etiketi izdelka!

Simboli za vzdrževanje oblačil, ki jih najdete na etiketah izdelkov:

Imate kakšna vprašanja v zvezi z vlakni alpake ali nego vaših izdelkov?

Pošljite nam vašo vprašanje na info@alpakanatur.com ali uporabite kontaktni obrazec.

Leave a comment


Najmanj 4 znaki