Ali ste vedeli?

Volna alpak naj bi bila močnejša od moherja, bolj fina od kašmirja in bolj topla, lažja in zračnejša od ovčje volne.

Vlakna alpake so najdragocenejša in najboljša naravna vlakna na svetu. Imenujemo jih lahko tudi alpaka flis, dlaka alpake ali volna alpake. Pridobivajo jih s striženjem alpak enkrat letno. Njihova volna prihaja v številnih barvnih odtenkih, kar je predvsem zaželeno z vidika pestrosti barv za oblačila, ki jih ni potrebno barvati.

V Peruju je registriranih kar 52 različnih odtenkov volne, medtem ko je v drugih državah priznanih le 22 barvnih odtenkov. Vlakna v Peruju sortirajo ročno po barvah in kakovosti. Kakovost vlaken se meri v mikrometrih. Manj mikrometrov imajo vlakna, kakovostnejši in lepši bo končni izdelek. En mikrometer je enak 0,001 mm. Za primerjavo: človeški las ima približno 30 mikrometrov.

Alpaka vlakna razdelimo na naslednje kakovostne razrede:

  • Royal Alpaca: 19,5 mikrometrov
  • Baby Alpaka: 22,5 mikrometrov
  • Superfina Alpaka: 26,5 mikrometrov
  • Huarizo: 29 mikrometrov
  • Groba: 32 mikrometrov

Royal Alpaka je najboljša kakovost, ki se lahko primerja s kašmirjem.

Vlakna so topla, mehka in imajo edinstven glamur. Dosegajo zelo visoko stopnjo elastičnosti in obstojnosti. Zaradi votlih vlaken imajo zelo dobre termo regulacijske funkcije zadrževanja toplote. Ob toploti se vlakna skrčijo, ob hladu pa razširijo. Vlakna alpak ne gorijo, ne vsebujejo lanolina in ne povzročajo alergij. V njih se ne morejo zarediti krznene pršice. Zaradi svojih lastnosti, so vlakna alpak primerna tudi za ljudi z alergijami, dermatitisom ali z zelo občutljivo kožo.

Leave a comment


Najmanj 4 znaki